Bir aile ortamında , ev içerisinde veya evin bahçesinde yaşayan tamamen aile bireylerine angaje köpeklerdir. Diğer bir deyiş ile birlikte yaşadıkları insanların sosyal çevrelerine adaptedirler veya adapte olmalıdırlar.

Çoğu zaman sadece varklıkları bile yeter, o kadar sevilirler ki bir çok yaramazlıkları göz ardı edilir, ta ki farklı bir sosyal çevreye girdiklerinde , aile yapısı içerisinde bir değişiklik olduğunda ( yeni bir bebek, taşınma, ev halkında oluşan aşırı stres veya travma vb… )

Belki de ev aile köpeklerinin en büyük sorunu sahipleri tarafından insanlaştırılmaladır.

Belirli kurallar çerçevesinde , belirlenmiş sahalarda yarışan köpeklerdir. Spor Köpekleri veya Köpekli Sporlar olarak adlandırılan eğitimlerin geçmişine baktığımızda binicilikten etkilendiği ve tazı yarışlarının da en eskilerinden olduğu görülür.

Başlangıçta köpekleri içgüdüsel ihtiyaçlarını karşılamak, en iyi genetik yapıyı seçmek için yola çıkılmış olsada zamanla köpekli sporların köpeğe fayda sağlamaktan çok , spor yapanların egosuna hizmet ettiğini bu tip aktivitelere katılan herkes bilir.

Zamanla Köpekli sporlarda alınan dereceler , köpek eğitmenliği mesleğini geliştirmekten ziyade adeta bir kartvizit ve reklam aracına dönmüş durumda , özellikle de ülkemizde. Bu branşlarda başarılı olan köpekler de üretim programlarında oldukça tercih edilebilir damızlıklar arasında yerlerini almış, Köpeklerin aile ve sosyal hayata uyumlarından ziyade kimin yavrusu oldukları ile ilgilenen insan sayısı azımsanmayacak kadar. Aldığı yavruya annesi ve babasına zaman ayıran eğitmenler kadar zaman ayırmayanlar giderek köpeklerinin neden böyle davrandığını anlamıyorum, zira babası bilmem ki diye şikayet eder olmuşlardır.

Evet Köpekli Sporlar çok önemli bir aktivitedir, ancak köpekten önce sahipleri için….

Ev ve aile Köpekleri ile Spor Köpeklerinin daha çok insanlara hizmet ettiğini söylersek iş köpeklerinin ise insanlığa hizmet ettiğini belirtmek sanırım yanlış olmaz. Hatta kaçak gergedan ve fil avcılarını yakalayarak bu hayvanları boynuzları için öldüren insanları yakalayan köpekler sadece insanlığa değil, doğaya ve hayvanlara da hizmet ederler.

1-) HİZMET KÖPEKLERİ
Bir iş için eğitilerek öncelikle sahibinin hayatını kolaylaştırılar, Rehber Köpekler ve Asistan Köpekler ( yaşlı ve engelliler için ) bu grupta ele alınabilir.

2-) GÖREV KÖPEKLERİ
Gençlerimizi zehirleyen uyuşturucuyu bulan, toplumu terörize eden örgütlerin eline silah ve patlayıcıların geçmesini engelleyen, terapi yeteneği ile psikolojik sorunlar içerisindeki insanlara yardım eden köpekleri de bu kategoride ele alabiliriz.